Kada spomenemo Italiju, prvo što nam pada na pamet su ljepote njenih najpopularnijih destinacija kao što su Rim, Firenca, Venecija. Kako sam do sad obišao mnoga blaga Italije, želio sam istražiti nešto što nije baš toliko turistički popularno i upravo ta potraga navela me je na jugoistočnu regiju, mnogima nepoznata – Puglia.

Za samo 5 dana provedenih, uspjela me u potpunosti osvojiti. Uz dobro planiranje, organizaciju i izdržljivost, uspio sam obići većinu njenih istaknutih gradova i manjih mjesta, i tako doživiti Italiju na pravi način.

Polazna točka ka svim neotkrivenim destinacijama

Glavni grad regije Puglia je Bari, atraktivno područje obgrljeno Jadranskim i Jonskim morem. Ovaj primorski grad je izrazito živ, pogotovo noću.
Noćni klubovi, kafići i restorani uvijek su prepuni. U povijesnom centru grada, uz pogled na baziliku i katedralu, čuti ćete lokalne ljude kako se vesele i pričaju uz piće, do kasno u noć. Kako je željeznica veoma dobro povezana sa okolnim gradovima, brzo, povoljno i lako stizali smo do ostalih destinacija, o čijim ljepotama smo jedva čekali
pričati najdražima!

Biser regije Puglia – Polignano a Mare

Nalazi se na samo 30 kilometara od Barija i ono što nudi zaista će Vas oduševiti. Uske, svijetle ulice sa pastelnim vratima na kojima je ispisana talijanska poezija, prepliću se i dovode do malih trgova na kojima se osjeti miris pizze. Na ovim trgovima naići ćete na restorane koji nude preko 40 vrsta pizza i tjestenine. Ne birajte ih dugo, čeka vas još mnogo istraživanja u ovom gradu, kao i aktivnosti koje ćete dugo pamtiti!

Jedna od tih aktivnosti, koju bih svima preporučio je vožnja brodićem, gdje ćete vidjeti grad sa druge strane, ali i obići neke od najpoznatijih pećina u okolini. Dok plovite Jadranskim morem uživati ćete u pogledima na kuće, okružene stijenama koje se izdižu iznad burnih valova. Ne zaboravite se okupati na veoma maloj, ali bajkovitoj plaži Cala Porto, Mjesto gdje se kristalno i tirkizno more spaja sa kamenitom obalom gdje je svaki ugao kao fotografija. Jedva čekam da sva ova neprocjenjiva iskustva prenesem i ovjekovječim u svom Yolobook albumu.

Nezoistavno mjesto– Ostuni, bijeli grad

Dani su odmicali, ali su bili ispunjeni od jutra do mraka. Obišao sam neizostavno mjesto – Ostuni, u čijim ljepotama je moguće izgubiti se. Zovu ga bijeli grad i ulice su kao labirint. Na vrhu samog grada, nalazi se veličanstvena katedrala, pored koje su vidikovci sa pogledom na plavo more.

Spuštajući se južnije, obilazeći gradove Monopoli i Brindisi, došao sam do većeg grada Lecce. Ovo mjesto me je oduševilo svojim povijesnim bogatstvom. U samom centru grada možete vidjeti veličanstveni rimski amfiteatar, kao i mnoge barokne spomenike. Ako volite rajske plaže i imate vremena okupati se, Lecce je povezano sa primorskim mjestima Galipoli, Otranto i Porto Cesareo.

Skriven dragulj Italije – Matera

Ovaj drevni grad leži u malom kanjonu, i izdiže se u visinu. Grad je izdubljen u stijenama i pećinama, i mnoge od njih sada su restorani, hoteli i kuće.

Dok šetate kroz dugačke i uske ulice starog grada, pratiti će vas samo dramatični pejzaži i tonski usklađene građevine. Sa nekoliko poznatih vidikovaca imati ćete pregled na čitavu Materu. Iz daljine izgleda kao natrpana gomila na prvi pogled sličnih, ali ipak jedinstvenih građevina.

Nezaboravan trenutak svakako je večernji pogled na ovaj grad. Uz čašu Aperola, kada se sve svjetiljke upale i tako učine ovaj prizor filmskim. Sa ovog temeljnog i aktivnog putovanja, odlučio sam da ih sve zajedno spojim u jedinstvenom Yolobook albumu, koji će me uvijek podsjećati na uspomene vrijedne pamćenja!

Autor: @mapsofpablo

Leave a Reply